Gołąbki z kaczką w fioletowej kapuście

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Do zrobienia gołąbków wykorzystałam kacze udka i piersi, a nawet tłuszcz wytopiony ze skórki i samą skórkę przez co nie były suche.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    2 udka kacze
    2 piersi kacze
    200 g kaszy orkiszowej
    1 fioletowa kapusta

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g suszonej żurawiny

    Składniki robocze:
    1,5 cm kawałek imbiru
    ½ cebuli
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki chilli w proszku
    1-2 łyżeczki soli
    4 łyżki białego rumu
    2 kostki bulionowe warzywne
    1 łyżka masła
    1,5 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaczką w fioletowej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obsmażanie udek i piersi z kaczki 1. Żurawinę namocz w rumie. Piersi kacze ponacinaj na skos od strony skóry. Mięso ułóż na zimnej patelni i usmaż dobrze z każdej strony. Mięso zdejmij z patelni.
  • 2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, imbir zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Na patelnię po smażeniu kaczki dodaj najpierw cebulę i lekko przesmaż a potem dorzuć czosnek i imbir. Krótko przesmaż.
  • 3. Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Kostki rosołowe rozpuść w 2 szklankach wrzątku.
  • 4. Do ugotowanej kaszy dodaj przesmażoną cebulę razem z tłuszczem. Mięso z udek oddziel od kości, piersi pokrój razem ze skórą w mniejsze kawałki i zmiel razem z mięsem z udek w malakserze. Dodaj do kaszy, dodaj sos sojowy, chilli, sól, odsączoną żurawinę (rumu nie wylewaj, odłóż 1 łyżkę żurawiny do sosu). Wymieszaj masę razem.
  • 5. Kapustę obgotuj i zdejmuj po kolei miękkie liście. Z liści odcinaj grube nerwy, każdy napełnij porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalej do ¾ wysokości bulionem, przykryj pokrywą i zapiekaj ok. 40-50 minut.
  • 6. Po upieczeniu gołąbków odlej z nich wywar do garnka, dodaj też żurawinę, zagotuj razem. Z mąki i masła zrób zasmażkę, dodaj do sosu, zagotuj, zblenderuj na gładko. Sos dopraw solą i pieprzem. Podawaj do gołąbków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Kapusta Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować