Gołąbki z kaczką w fioletowej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę namocz w rumie. Piersi kacze ponacinaj na skos od strony skóry. Mięso ułóż na zimnej patelni i usmaż dobrze z każdej strony. Mięso zdejmij z patelni.
2.Cebulę i czosnek posiekaj drobno, imbir zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Na patelnię po smażeniu kaczki dodaj najpierw cebulę i lekko przesmaż a potem dorzuć czosnek i imbir. Krótko przesmaż.
3.Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Kostki rosołowe rozpuść w 2 szklankach wrzątku.
4.Do ugotowanej kaszy dodaj przesmażoną cebulę razem z tłuszczem. Mięso z udek oddziel od kości, piersi pokrój razem ze skórą w mniejsze kawałki i zmiel razem z mięsem z udek w malakserze. Dodaj do kaszy, dodaj sos sojowy, chilli, sól, odsączoną żurawinę (rumu nie wylewaj, odłóż 1 łyżkę żurawiny do sosu). Wymieszaj masę razem.
5.Kapustę obgotuj i zdejmuj po kolei miękkie liście. Z liści odcinaj grube nerwy, każdy napełnij porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalej do ¾ wysokości bulionem, przykryj pokrywą i zapiekaj ok. 40-50 minut.
6.Po upieczeniu gołąbków odlej z nich wywar do garnka, dodaj też żurawinę, zagotuj razem. Z mąki i masła zrób zasmażkę, dodaj do sosu, zagotuj, zblenderuj na gładko. Sos dopraw solą i pieprzem. Podawaj do gołąbków.
Komentarze