Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Główka kiszonej kapusty, do niedawna była naszym marzeniem, do momentu…kiedy to, w naszym warzywniaku nie natknęliśmy się na liście kiszonej kapusty. No i tutaj zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już mamy ;)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    2-3 cebule
    400 g surowego boczku
    2 ząbki czosnku
    50 ml oleju rzepakowego
    2 łyżki czarnuszki
    ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kg liści kiszonej kapusty
    500 ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko.
    Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką.
    Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt zbita, to wodę z ziemniaków.
    Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Gołąbki zalewamy bulionem i pieczemy 60 min w 200°C.
    Podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować