Gołąbki w kapuście włoskiej

  • wyświetlono: 319 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gołąbki z kapusty włoskiej z tradycyjnym farszem przygotowanym z ryżu i łopatki wieprzowej, polane sosem pomidorowym. Polecam :)

moje zdjęcie1
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 główka kapusty włoskiej
70 dkg łopatki wieprzowej
125 gramów ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku
Sos:
1-2 słoiczki domowego przecieru pomidorowego
1-2 łyżki mąki
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki w kapuście włoskiej

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie, zostawić do przestygnięcia, a następnie dodać do mięsa.
    Cebulę oraz czosnek drobno pokroić i dodać do reszty składników. Dodać również jajko, majeranek, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie farsz rękami.
    Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb. Włożyć kapustę do dużego garnka i zalać wrzątkiem, tak by kapusta była przykryta przynajmniej w 3/4. Posolić i zostawić na kilka minut, a następnie delikatnie zdejmować liście. Jeśli nie chcą odchodzić, należy dłużej trzymać kapustę we wrzątku.
    Ostrożnie wyciąć z liści twarde nerwy. Nakładać porcję farszu na liść i zawijać ciasno gołąbki.
    Liście, które zostały, ułożyć na dnie garnka. Na nich ułożyć ciasno gołąbki, przykryć resztą liści. Zalać wodą ze sparzania kapusty. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.
    Przygotować sos: odlać wodę z gotowania gołąbków, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z palnika, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Polać gołąbki sosem.
    Z podanych składników wyszło 12 gołąbków.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta włoskapyszne gołąbkigołąbki z mięsem i ryżemtradycyjne gołąbkigołąbki z ryżemgołąbki z wieprzowinągołąbki z mięsem z łopatki

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Dodane przez: danusia19671

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Gołąbki z mięsem i ryżem w liściach...

Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym.

Dodane przez: baRepas

Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi w kapuście...

Wołowina to moje ulubione mięso....

gołabki z kaszą gryczaną

Dodane przez: monikaT83

Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście

Nieco inne gołąbki ale równie pyszne...

gotowe

Dodane przez: ziutula

gołąbki drobiowe we włoskiej kapuście ze...

gołąbki z szybkowara są delikatne,...

Gołąbki z kaczką i kaszą

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaczką w fioletowej kapuście

Do zrobienia gołąbków wykorzystałam...

biała kielbasa w kapuście

Dodane przez: Konto nieaktywne

Niby gołąbki czyli surowa kielbasa w kapuście

Surowa kiełbasa ukryta w liściach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE