Gajar ka Halva

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Gajar ka Halva to deser indyjski z marchwi, przyrządzany z ghee, a podawany z popularnymi w tamtym rejonie świata pistacjami, migdałami i rodzynkami posypanymi na pierzynce z khoya - białego sera.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 l mleka roślinnego (u mnie sojowe)
    1 kg obranej i startej marchwi
    150 g cukru brązowego
    60 g ghee
    1 łyżeczka kardamonu

    Dekoracja:
    100 g białego sera typu "quark"
    50 g migdałów w dowolnej postaci
    50 g pistacji
    50 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gajar ka halva - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gajar ka Halva 1. Mleko zagotować w dużym garnku, po czym dodać marchew.
  • 2. Zmniejszyć gaz do średniego i gotować przez 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Gajar ka Halva 3. Następnie dodać cukier i gotować przez kolejne 30 minut lub do momentu kiedy całe mleko zostanie wchłonięte.
  • 4. Pod sam koniec gotowania dodać ghee i kardamon. Dobrze wymieszać.
  • 5. Deser jeszcze ciepły* nakładać do salaterek, nałożyć łyżkę serka i posypać bakaliami.
  • Gajar ka Halva 6. Deser podaje się gorący lub w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować