Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola

  • wyświetlono: 265 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zestaw b. Podobny keks kiedyś już robiłam, ale z większa ilością warzyw. Dzisiejszy, jest z trójkolorową marchewką, kurami i dzikim ryżem. Aby każdy kęs był jeszcze smaczniejszy całość już na talerzu polałam sosem gorgonzola.

NTW11
  • 60min

Składniki

200 g kurek - składnik podstawowy

125 g ryżu, czarnego/dzikiego, przed ugotowaniem - składnik podstawowy

4 białka - składnik dodatkowy

4 żółtka - składnik dodatkowy

2 marchwie pomarańczowe, średnie - składnik podstawowy

2 marchwie fioletowe - składnik podstawowy

2 marchwie białe - składnik podstawowy

1 - 2 łyżki oliwy z oliwek - składnik roboczy

Tymianek cytrynowy z dwóch gałązek - składnik roboczy

Sól morska i kolorowy pieprz do smaku - składnik roboczy

Dodatkowo:

Panierka orkiszowo - parmezanowa - składnik roboczy

Sos gorgonzola
500 ml wywaru warzywnego
200 g sera gorgonzola
Przyprawy do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola

  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 1. Kurki umyć i osuszyć. Marchew oskrobać i ugotować (ja gotuję warzywa na parze).
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 2. Następnie, na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i z listkami tymianku i podsmażyć na niej marchewkę i kurki.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 3. W dużym naczyniu zmiksować żółtka i dodać do nich marchewkę i kurki.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 4. W innym naczyniu ubić białka , a potem dodać do całości, delikatnie wymieszać.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 5. Wszystko przelać do keksowej, małej formy.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 7. Wyjąć i studzić na kratce piekarniczej. Podawać w temperaturze pokojowej.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 8. Sos.
    Wywar wlać do garnczka i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dodać pokruszony ser, mieszać aż się rozpuści. Sosem polewać keks.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_kreatywny8

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lukercooker

Medaliony wieprzowe z sosem gorgonzola

Tą potrawę robię bardzo często....

gołąbki z dzikim ryżem i chili

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Gołąbki z dzikim ryżem i chili

Znudziły się Wam tradycyjne gołąbki?...

image-1ust9u4

Dodane przez: beniawojt

Pieczeń drobiowa z kurkami i serową marchewką

Smakuje wybornie,kawał soczystego...

Ryż zapiekany ze schabem i kurkami

Dodane przez: rena123

Schab zapiekany z ryżem i kurkami

Wyśmienite danie, doskonałe na...

Ryż z brokułami i marchewką

Dodane przez: magda6610

Ryż z brokułami i marchewką

Moj przepis na pyszny, szybki a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE