Arabskie słowo „halva” oznacza słodkie. Taki jest właśnie deser pachnący pomarańczą, cynamonem i prażonymi orzechami. Halva to tradycyjny przysmak kuchni krajów śródziemnomorskich.
Dla 4 osób
Składniki:
50 g masła
100 g semoliny/kaszy manny
100 g cukru
200 ml wody
30 g migdałów w płatkach lub słupkach
30 g orzechów włoskich
25 g rodzynek
otarta skórka ze sparzonej pomarańczy
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki zmielonych goździków
Halva z semoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały i orzechy prażymy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy semolinę i cały czas mieszamy do momentu, w którym semolina zacznie trochę brązowieć. Dodajemy resztę składników z wyjątkiem wody (część orzechów i skórki zostawiamy do dekoracji) i cały czas mieszamy. Na koniec delikatnie cały czas mieszając wlewamy wodę i gotujemy. Po chwili semolina wchłonie wodę i zacznie przywierać do garnka dlatego cały czas intensywnie ją mieszamy. Gdy masa będzie zwarta i przy mieszaniu cała będzie odchodzić od ścianek garnka przekładamy ja do metalowej miseczki i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu metalową miskę możemy umieścić nad parą co ułatwi wyjęcie halvy. Miskę przykrywamy talerzem i obracamy tak żeby halva znalazła się na talerzu. Dekorujemy prażonymi orzechami i skórką.
Komentarze