W-Z ka biszkoptowa

4.44 (178 ocen)

  • 60 min

Wilgotne, puchate, słodko-kwaśne czekoladowe ciasto przełożone kremem śmietanowym. Jednym słowem pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jajek wiejskich
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ciemnego kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    Krem śmietanowy:
    800 ml śmietany kremowej 30%
    3 łyzki cukru pudru
    16 g miałkiego cukru waniliowego
    2,5 łyżeczki zelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    1 łyzka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki rumu
    Dodatkowo:
    1/2 litra dżemu z czerwonej porzeczki domowej roboty
    polewa czekoladowa
    bita smietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

W-z ka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywną pianę powoli wsypywać cukier aż do skończenia.
    Nastepnie dodać żółtka, wlać ocet, i wymieszać Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczną połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać, wsypać do masy jajecznej delikatnie wymieszać samymi rurkami od miksera lub łyżką nie mikserem aby nie zaciągnąć ciasta.

    Tak przyrządzony biszkopt kakaowy wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia włożyć do piekarnika i piec 25-30 min w temp 170* po upieczeniu wyjać i upuscić ciasto w blaszce z odległości 40 cm od ziemi co zapobiegnie opadaniu i ciasto pozostanie puszyste.Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po czym przekroić wzdłuz na połowę .Najlepiej jest upiec ciasto dzień przed sporządzeniem placka wtedy ładnie się kroi.
  • nasączony blat smarujemy dżemem 2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić idealnie aby nie było grudek w gorącej wodzie i lekko przestudzona powoli wlewać do masy śmietanowej,wymieszac dokładnie.
  • 3. Poncz: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier puder wycisnąć sok z cytryny wlać rum i dokładnie wymieszać .
  • przełożenie 4. Przełożenie: Blat biszkopta nasączyć połową ponczu,posmarować ciasto połową dżemu porzeczkowego wyłożyć mase śmietanową wyrównać krem,przykryć drugim blatem ciasta nasączyć reszta ponczu i wysmarować dżemem.

    Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kleksami bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować