Malinowa wz-ka

0 (0 ocen)

Bardzo czekoladowa wz-ka z soczystymi malinami i słodką bitą śmietanką. Torcik jest obłędny w smaku i do tego pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    Szczypta soli
    3/4 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki kakao
    3/4 szklanki cukru
    Masa:
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
    800 g malin
    4 łyżki likieru waniliowego
    200 g czekolady mlecznej
    Płatki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto z kremem Desery

Malinowa wz-ka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca zmniejszamy obroty miksera , dodajemy kolejno żółtka. Miksujemy do połączenia. Mąkę wraz z kakao przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do masy, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 30 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty.
    Dolny blat nasączamy likierem waniliowym. Wykładamy większą połowę malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę w szklance wstawiamy do kąpieli wodnej, podgrzewamy do rozpuszczenia. Przelewamy do śmietany, miksujemy do połączenia. Śmietanę przekładamy na maliny, dociskamy drugim blatem biszkopta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta. Na górze układamy maliny i dekorujemy płatkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować