Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem

4.48 (174 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie, niezwykle proste w przygotowaniu i smakowite danie. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jest odpowiednie dla dzieci i osób na diecie niskocholesterolowej.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg filetu z kurczaka
    1 marchewka
    1/2 szkl. mrożonego groszku
    3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. można użyć bulionu z kostki warzywnej bio)
    1-2 płaskie łyżki mąki pszennej
    sól lub sos sojowy do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem 1. Filet pokroić w poprzek na cienkie plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Mrożony groszek przelać gorącą wodą, aby go rozmrozić.
    Bulion wlać do garnka i podgrzać aż do wrzenia. Następnie dodać pokrojony filet. Zmniejszyć ogień, garnek nakryć pokrywką.
    Gdy mięso będzie miękkie (ok. 10 minut), dodać utartą marchew. Gotować jeszcze 5 minut.
    Następnie dodać groszek i gotować kolejne 5 minut.
    Do mąki dodać 2 łyżki zimnej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie dodać kilka łyżek wywaru z mięsa, wymieszać i wlać do garnka. Gotować jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.
    Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.

Porady

Najważniejsze, aby gotować kurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty. Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować