Pierś z kurczaka z marchewką i groszkiem

4.99 (163 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem. Do jego przygotowania można użyć gotowej mieszanki marchewki z groszkiem.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka

    500 ml buliony warzywnego
    2-3 duże marchewki
    1 szklanka mrożonego groszku
    200g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Bulion przelewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy marchew i gotujemy al dente, później dodajemy groszek, by się nie rozgotował (bulion powinien przykryć warzywa). Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną.
    Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem i warzywami.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
    Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody.
    Sos, w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
    Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Marchewka Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować