Meksykańskie danie jednogarnkowe

4.48 (203 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Błyskawiczne w przyrządzeniu pachnące świeżą kolendrą pikantne kawałki kurczaka w pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą podane z brązowym pełnoziarnistym ryżem to bardzo aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 450g fileta z kurczaka
    pikantna przyprawa do kurczaka
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    200g brązowego pełnowartościowego ryżu
    1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 pęczka świeżej kolendry
    olej rzepakowy
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Meksykańskie danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wakh9a 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, następnie posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.
  • image-03gaxom 2. Czerwoną cebule pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a kolendrę posiekać.
  • image-0podwxa 3. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
  • image-1jnsk1t 4. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kawałki kurczaka, podsmażyć,
    a następnie dodać paprykę. Całość smażyć na wolnym ogniu aż papryka lekko zmięknie.
  • image-0h9ldx1 5. Zawartość patelni przełożyć do wysokiego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, kukurydzę, czerwoną fasolę, słodką i ostrą paprykę i doprawić do smaku solą. Całość dokładnie wymieszać i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • image-0d2o91h 6. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • image-02eiow5 7. Meksykańskie danie podawać z ugotowanym ryżem, całość posypać posiekaną świeżą kolendrą.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować