FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso w kremowym sosie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 większe piersi z kurczaka (około 500 g),
    200 g mrożonej marchewki z groszkiem (wcześniej przelanej wrzątkiem),
    100 ml bulionu drobiowego,
    100 ml śmietany 30%,
    pieprz,
    sól,
    papryka słodka,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    łyżka masła,
    łyżka oleju,
    łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję, osuszam i oczyszczam, kroję na kawałki, oprószam przyprawami - solą, pieprzem i papryką.
    Na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam filety po około 2 minuty z każdej strony.
    Mięso zalewam bulionem, zagotowuję.
    Pomiędzy filety wsypuję marchewkę z groszkiem, razem gotuję na większym ogniu przez około 8 minut (w międzyczasie raz przewracam mięso).
    Śmietankę mieszam z mąką, dodaję do sosu, gotuję jeszcze przez 2 minuty, aż zgęstnieje.
    Po wyłożeniu na talerze mięso posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować