Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Portobello! Za tą wdzięczną i melodyjną nazwą kryją się pieczarki. Od tych klasycznych różnią się przede wszystkim kolorem i smakiem. Są bardziej aromatyczne, mięsiste i dużo większe, dzięki czemu świetnie nadają się do faszerowania. Zachwycają swoim wyglądem jak i smakiem. Dziś prezentuję Wam pyszne danie w roli głównej z tą wspaniałą, ciemną pieczarką o głębokim smaku. Wypełnioną po brzegi delikatnym, serowym nadzieniem z przepiórczym jajkiem. To lekkie, ale sycące i aromatyczne danie, znakomicie sprawdzi się na przystawkę, uroczysty obiad czy śniadanie, czy elegancką kolację. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Gorąco Wam polecam!

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pieczarki portobello
    4 jajka przepiórcze
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki wody

    Nadzienie

    180 g ricotty
    1 średnia cukinia
    30 g parmezanu
    1 ząbek czosnku
    1 jajko M
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1 łyżka natki pietruszki
    pieprz biały
    sól

    Dodatkowo

    4 kromki chleba tostowego
    2 garście rukoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Jajko Śniadanie

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
    Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.
    Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdą pieczarkę. Na dno naczynia wlewamy wodę z oliwą i układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy góra - dół przez 15 minut. Po tym czasie na każdą pieczarkę wybijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale żółtko płynne. Gotowe pieczarki podajemy z rukolą i grzankami z chleba tostowego.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Parmezan Ricotta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować