Faszerowane pieczarki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i szybka w przygotowaniu przystawka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pieczarki (8 szt.),
    cebula biała (1 mała),
    jajko (2 szt.),
    siekana natka pietruszki (1 łyżka),
    śmietana 18% (1 łyżeczka),
    żółty ser do posypania (opcjonalnie),
    masło lub olej do smażenia i wysmarowania naczynia do pieczenia,
    sól,
    czarny pieprz,
    ostra papryka (chilli, pieprz cayen)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować jajka na twardo, ostudzić je posiekać drobno. Pieczarki umyć lecz starać się nie namaczać ich za bardzo. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrożnie, tak by nie naruszyć kapeluszy, wyjąć nóżki pieczarek, pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Nie rumienić. Dodać pokrojone nóżki pieczarek i krótko podsmażyć. Ostudzić. Przełożyć do miski. Dodać jajka, śmietanę, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać.

    Pieczarki wypełnić farszem, posypać żółtym serem startym na średnich oczkach tarki oraz lekko ostrą papryką. Grzyby ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza). Zapiekać do zrumienienia (około 15 minut).

Porady

Żółty ser jest opcją, nie ma konieczności dodawania sera. Pieczarki po upieczeniu można podać z zielonym pesto lub posypać szczypiorkiem. Danie jest co do zasady bezglutenowe ale należy uważać na przyprawy - niektóre zawierają gluten.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować