Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepsze śniadania to śniadania na ciepło. Dają moc i sprawiają, że lepiej zaczynamy nowy dzień. W tygodniu większości z nas brakuje czasu na przygotowanie solidnego śniadania. Chwytamy w pośpiechu po nudną kanapkę, czy jogurt. Weekend to często jedyna okazja do celebrowania śniadania, leniwie i bez pośpiechu. Warto więc przygotować coś pysznego. Co powiecie na pieczoną ricottę? Jej delikatna, kremowa konsystencja wspaniale kontrastuje ze świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Subtelna, niedominującą nuta cytryny, wprowadza cudowny powiew świeżości i wspaniale dopieszcza danie. Wystarczy ciepłą ricottę rozsmarować na chrupiącej grzance i można delektować się bez końca. Jest prze-py-szna! Choć przyznam Wam szczerze, że i na zimno smakuje doskonale. Wspaniałe, lekkie i niebanalne śniadanie na dobry początek dnia. Gorąco Wam polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera ricotta
    8 jajek przepiórczych
    garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego*
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka skórki z cytryny **
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ łyżeczki płatków chili
    2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Ser

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy delikatnie skórkę bez albedo. Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę oraz sok z cytryny, posiekany szpinak, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
  • 2. Kokilki delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek i wypełniamy je przygotowaną masą. Na każdej porcji wybijamy po dwa jajka. Wierzch posypujemy delikatnie płatkami chili i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko pozostanie w płynnej formie. Trwa to około 15-20 minut. Ja podałam z grillowanym soda bread. Doskonale będzie również smakować z chrupiącym tostem czy bagietką.
    Smacznego!
  • 3. Odnośniki

    * można zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku
    ** warto użyć cytryny ekologicznej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Jajka Ricotta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
muffiny tostowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Domowa ricotta

To może cię zainteresować