Drożdżówki z jagodami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżówki z poznańskiego szneki z budyniem i jagodami. Dzięki budyniowi nie są suche jak to mówi mój brat. Faktycznie są mięciutkie i znikają jeszcze ciepłe. Można zrobić z kruszonką lub bez jak kto lubi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500
    3 żółtka
    2 dkg drożdży
    sól szczypta
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka masła
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1/2 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki jagód

    budyń:
    1 budyń śmietankowy
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru

    kruszonka:
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki mąki

    puder do posypania
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki z jagodami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Do miski przekładam drożdże , dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ciasto zarobione 2. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaje, sól, roztopione masło zimne, resztę mleka letniego, jogurt. Żółtka ubijam z cukrem osobno mikserem i dodaję do ciasta.Zarabiam ciasto mikserem i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
  • drożdżówki z budyniem przed pieczeniem 3. Budyń rozrabiam z 1/2 szklanką mleka, i cukrem. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń, gotuję aż zrobi się gęsty. Przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia.

    Ciasto wykładam na deskę zagniatam i robię wałek z którego odcinam kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń i umyte i osuszone jagody.
  • drożdżówki przed pieczeniem 4. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią.

    Kruszonka:
    W misce zagniatam palcami mąkę z masłem i na końcu dodaje cukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować