Drożdżówki z budyniem

4.5 (141 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne do popołudniowej kawy albo herbaty.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    25 dag margaryny
    2 szklanki mleka
    8 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag drożdży
    4 żółtka
    szczypta soli

    Na nadzienie:
    2 budynie śmietankowe (na 3/4 litra)
    6 szklanki mleka
    4 łyżki cukru

    1 jajko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia.
  • 3. W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru).
  • Drożdżówki z budyniem 4. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki.
  • Drożdżówki z budyniem 5. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń.
  • Drożdżówki z budyniem 6. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu.
  • Drożdżówki z budyniem 7. .Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować