DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

4.48 (159 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować z dowolnymi owocami.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    150 ml mleka
    25 g drożdży świeżych
    1 żółtko
    1 jajko
    4 łyżki cukru
    2-2,5 szklanki mąki pszennej
    50 g masła
    szczypta soli
    Kruszonka:
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    50 g masła
    Dodatkowo:
    ok. 200 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki)
    1 białko
    kasza manna
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Drożdżówki z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
  • 3. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min.
  • 4. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki zimnego masła i wyrabiamy ciasto aż powstaną grudki.
  • 5. Gdy bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki. Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i układamy umyte i osuszone owoce. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować