Drożdżówki z budyniem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże w kruszyć do kubeczka dodać cukier , sól , 4 łyżki mąki oraz
1/2 szklanki mleka. Wymieszać zaczyn , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do oddzielnej miski wsypać resztę mąki , jajka , mleko , masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto do momentu odchodzenia od rąk.
Odstawić na 1h. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3.W między czasie składniki na kruszonkę utrzeć razem , zawinąć w folie , wstawić do zamrażalki.
4.Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru.
5.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm. placek.
Formować okrągłe drożdżówki.
Na środku każdej zrobić wgłębienie.
Włożyć łyżkę budyniu oraz obficie posypać jagodami.
Odstawić ponownie na 5 min do lekkiego wyrośnięcia.
6.Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze