Drożdżówki z budyniem i jagodami

4.5 (166 ocen)

Domowe drożdżówki pachnące masłem i jagodami.Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao.

Składniki:

  • Składniki na 10 drożdżówek

    30g drożdży
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    3 jajka
    4 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    200g roztopionego masła

    kruszonka:
    5 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    40g masła

    1 szklanka jagód
    budyń waniliowy bez cukru ( 40g.)
    0,5l. mleka
    2 łyżki cukru

    jedno jajko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże w kruszyć do kubeczka dodać cukier , sól , 4 łyżki mąki oraz
    1/2 szklanki mleka. Wymieszać zaczyn , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do oddzielnej miski wsypać resztę mąki , jajka , mleko , masło oraz wyrośnięty zaczyn.
    Wyrabiać ciasto do momentu odchodzenia od rąk.
    Odstawić na 1h. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. W między czasie składniki na kruszonkę utrzeć razem , zawinąć w folie , wstawić do zamrażalki.
  • 4. Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru.
  • 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm. placek.
    Formować okrągłe drożdżówki.
    Na środku każdej zrobić wgłębienie.
    Włożyć łyżkę budyniu oraz obficie posypać jagodami.
    Odstawić ponownie na 5 min do lekkiego wyrośnięcia.
  • 6. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką.
    Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować