Domowy pasztet z cukinii

2.33 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na cukinię w pełni, dlatego przygotowałam domowy pasztet z cukinii. Pyszny, aromatyczny, wegetariański pasztet z cukinii sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ryżu czy jako lekki obiad. Świetnie smakuje na zimno polany sosem czosnkowym lub grzybowym!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 młode cukinie - 600 g
    1 duża cebula
    1 łyżka soli
    1 duża marchewka
    150 g bułki tartej
    100 g kaszy manny
    50 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju
    3 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka kurkumy
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie ze skórką i obraną cebulę umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zasypać je łyżką soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, aby warzywa puściły wodę.

    W międzyczasie obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 30 minutach odcisnąć cukinię i cebulę z nadmiaru wody. Następnie dodać do nich startą marchewkę, bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników.

    Masę przełożyć do keksówki (długość 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić po całej blaszce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec pasztet 60 minut (funkcja góra-dół), gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować