REKLAMA

Domowy pasztet

wyświetlono: 3778 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

Taki pasztet bardzo często gości u mnie w domu, lubię naturalne domowe pasztety, przynajmniej mam pewność z czego go zrobiłam.

opublikowany: 18.11.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 0,5 kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej

    0,5 kilograma wołowego

    0,5 kilograma boczku surowego lub podgardla

    0,5 kilograma udek z kurczaka

    10 dag wątróbki drobiowej

    3 duże cebule

    pęczek włoszczyzny

    5 jajek

    1,2 bułki paryskiej

    mleko do moczenia bułki

    gałka muszkatołowa

    sól,pieprz

    przyprawa maggi

    3 listki laurowe

    7 ziarenek ziela angielskiego

    10 ziarenek pieprzu czarnego

    przyprawa do kurczaka

    olej do smażenia

    smalec do wysmarowania formy

    bułka tarta do wysypania formy
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe i wieprzowe przekładamy do dużego garnka, dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa. Udka z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy udka, dusimy pod przykryciem do miękkości . Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Bułkę namaczamy w mleku odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, wszystko mielimy na sitku o drobnych oczkach, prócz pora. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą maggi, masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą kek sówek, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Po upieczeniu pasztet wstawiam do lodówki na kilka godzin z formą ,łatwiej się go wyjmuje.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pasztet domowy pieczony

Nie ma lepszego pasztetu,niż domowy. Wiadomo co w nim jest.

kategoria: wątróbka kanapki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 31.12.2013 | wyświetlono: 31392 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1
Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

Domowy Pasztet

Domowy pasztet, będzie smakował każdemu, nawet niejadkowi. Super sprawa na kanapki, a także jako przystawka np. z żurawiną

kategoria: Wędliny Pasztet opublikowany: 28.11.2018 | wyświetlono: 1411 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: weronika63 logo

Domowy pasztet wieprzowy

Pasztet domowy według babcinego przepisu.

kategoria: Przystawki Wędliny Pasztet Przekąski opublikowany: 13.11.2019 | wyświetlono: 1214 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnetaSłużałek AnetaSłużałek

Domowy pasztet drobiowy z warzywami

Bardzo dobry na co dzień, na imprezę i na świąteczny stół

kategoria: Pasztet pasztet drobiowy Przekąski opublikowany: 18.10.2015 | wyświetlono: 6980 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: elka72 elka72

Domowy pasztet w słoiku

Trochę pracochłonny ale warto go zrobić. Smak i zapach po otwarciu słoika wynagradza trud naszej pracy.

kategoria: Pasztet opublikowany: 27.09.2016 | wyświetlono: 43225 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE