Domowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe i wieprzowe przekładamy do dużego garnka, dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa. Udka z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy udka, dusimy pod przykryciem do miękkości . Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Bułkę namaczamy w mleku odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, wszystko mielimy na sitku o drobnych oczkach, prócz pora. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą maggi, masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą kek sówek, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Po upieczeniu pasztet wstawiam do lodówki na kilka godzin z formą ,łatwiej się go wyjmuje.
Komentarze