Domowy pasztet

4.5 (170 ocen)

Taki pasztet bardzo często gości u mnie w domu, lubię naturalne domowe pasztety, przynajmniej mam pewność z czego go zrobiłam.

Składniki:

  • 0,5 kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej

    0,5 kilograma wołowego

    0,5 kilograma boczku surowego lub podgardla

    0,5 kilograma udek z kurczaka

    10 dag wątróbki drobiowej

    3 duże cebule

    pęczek włoszczyzny

    5 jajek

    1,2 bułki paryskiej

    mleko do moczenia bułki

    gałka muszkatołowa

    sól,pieprz

    przyprawa maggi

    3 listki laurowe

    7 ziarenek ziela angielskiego

    10 ziarenek pieprzu czarnego

    przyprawa do kurczaka

    olej do smażenia

    smalec do wysmarowania formy

    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet Przekąski

Domowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe i wieprzowe przekładamy do dużego garnka, dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa. Udka z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy udka, dusimy pod przykryciem do miękkości . Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Bułkę namaczamy w mleku odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, wszystko mielimy na sitku o drobnych oczkach, prócz pora. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą maggi, masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą kek sówek, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Po upieczeniu pasztet wstawiam do lodówki na kilka godzin z formą ,łatwiej się go wyjmuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować