Pieczony pasztet z indyka

  • wyświetlono: 39913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny domowy pasztet. Bez konserwantów i ulepszaczy, za to aromatyczny i bardzo mięsisty.

afrodyta
  • 180min

Składniki

2 kg surowego mięsa z indyka
800 gr wątróbki z kurcząt
1 pęczek włoszczyzny – 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, po kawałku selera i poru
500 gr pieczarek
2 cebule
5 ząbków czosnku
5 listków laurowych
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 gałązka lubczyku
1 łyżka majeranku
1 łyżka suszonego czosnku
3 jajka
1 bułka
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta
50 gr masła
Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony pasztet z indyka

  • 1. Mięso z indyka umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić w mniejsze kawałki. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość gotować do miękkości mięsa ok. 2 godziny. Po godzinie dodać obraną włoszczyznę i gałązka lubczyku.
  • 2. W czasie gotowania mięsa cebule, ząbki czosnku i pieczarki obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać umytą i osuszoną wątróbkę z kurcząt i całość przesmażyć do miękkości wątróbki. Gotowe bez oleju przełożyć do miski. Na pozostałym oleju przesmażyć pieczarki. Wątróbkę oraz pieczarki przemielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • 3. Ugotowane mięso obrać jeszcze gorące z kości (uważać, aby się nie poparzyć sobie palców) i również przemielić wraz z włoszczyzną w maszynce. Do masy mięsnej dodać 1 chochlę wywaru, namoczoną w wywarze bułkę oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Masę posolić i ew. jeszcze popieprzyć. Dodać jeszcze majeranku i suszonego czosnku. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do aluminiowych keksówek (mi wystarczyło na 3 i ½ keksówki). Każdą formę posypać tartą bułką i ułożyć po 3 cienkie plastry masła. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 60 minut. Upieczone pasztety odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć na noc do lodówki. Pasztet można mrozić.

Sprawdź też przepis na pasztet z królika!

Porady

Pasztet piec najlepiej w dostępnych w handlu aluminiowych keksówkach, które nie wymagają natłuszczania. Można jednak również upiec w normalniej keksówce, natomiast należy ją wcześniej natłuścić i wysypać bułką tartą.

Z pozostałego wywaru można przygotować zupę - należy ją jeszcze do smaku przyprawić, dodać pietruszki i ulubione dodatki, np. makaron.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodymama_mnie_nauczyladanie świąteczneWielkanocśniadaniePasztetkolacjakuchnia polskapasztet drobiowydla gościdomowy pasztetdrugie śniadaniena kanapkiwiem co jemrodzinne uroczystoścido szkołydo pracydo pieczywapasztet z indyka

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet z pieczonych warzyw

Dodane przez: truskaweczka

Pasztet z pieczonych warzyw

Pyszny, zdrowy, aromatyczny pasztet....

Pasztet z pieczonego królika w słoiku

Dodane przez: Joanna Kryla

Pasztet z pieczonego królika w słoiku

Delikatny pasztet z króliczego...

Pasztet (pieczeń) z orzechami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pasztet (pieczeń) z orzechami

Zapraszam na pyszny i aromatyczny...

Pasztet z podrobów bez pieczenia

Dodane przez: Świeca Urszula

Pasztet z podrobów bez pieczenia

Pasztet smakuje wyśmienicie. Podałam...

pasztet

Dodane przez: Klaudia0318

Pasztet domowy pieczony

Nie ma lepszego pasztetu,niż domowy....

pasztet

Dodane przez: ania-gotuje

Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa

Pyszny, kremowy, łatwy do krojenia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE