Domowy krem czekoladowy - zamiennik nutteli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowy krem czekoladowy powstał z potrzeby znalezienia zamiennika na nutellę, chciałam aby wersja czekoladowego szaleństwa była zdrowa i zdecydowanie z mniejszą ilością cukru. Daktyle bywały już u mnie w kuchni, ale głównie były łącznikiem ziaren, orzechów jako spód do zdrowego ciasta.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g daktyli
    2-4 łyżeczki kakao
    100-150 g orzechów laskowych
    masło – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krem Krem czekoladowy Śniadanie

Domowy krem czekoladowy - zamiennik nutteli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa nutella 1. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz ok 10-15 min. Orzechy laskowe upraż na patelni. Ostudzone orzechy wyłóż na ścierkę kuchenną, tak aby przykryć orzechy z góry i ocierając je o siebie. W ten sposób pozbędziesz się skóry, która jest gorzka. Oczyszczone orzechy zmiksuj na papkę, dodaj stopniowo namoczone daktyle, wodę z daktyli zostaw i dolewaj do masy, kiedy będzie za sucha. Dodaj kakao i wymieszaj.

    *masło dodaj, jeżeli uznasz że konsystencja jest za gęsta lub sucha
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować