Biała Pavlova - Tort bezowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Beza to deser, które bardzo dobrze wygląda na stole np. kiedy przygotowujesz ważne urodziny.
Jeżeli chcesz zrobić coś wyjątkowego, oryginalnego to przygotuj właśnie bezę.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek, 250 g drobnego cukru, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza Tort bezowy

Biała pavlova - tort bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo cukier, następnie pozostałe składniki.Na blachę wyłóż papier i ciasto formując koło. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, włóż bezę, a po 5 min zmniejsz temperaturę do 150 i piec ok 1-1,5h. Studź beze w uchylonym piekarniku.

    Wystudzoną bezę wyłóż na patere do góry nogami, udekoruj bitą śmietaną i owocami / sosem.

    ❗MOJA RADA: Pamiętaj pieczenie bezy to tak na prawdę proces suszenia, dlatego zniża się temperaturę piekarnika. Ja bitą śmietanę ubijam chwilę przed podaniem, dodaję do niej również 2 serki mascarpone, ponieważ, wtedy się nie rozpływa. Dekoruje owocami sezonowymi.

Porady

❗MOJA RADA: Pamiętaj pieczenie bezy to tak na prawdę proces suszenia, dlatego zniża się temperaturę piekarnika. Ja bitą śmietanę ubijam chwilę przed podaniem, dodaję do niej również 2 serki mascarpone, ponieważ, wtedy się nie rozpływa. Dekoruje owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować