krem czekoladowy z wafelkami

4.47 (197 ocen)

  • 20 min

obłędny czekoladowy deser który będzie skamował każdemu

  • 20 min

Składniki:

  • (4 porcje)
    krem czekoladowy:
    2 szkl mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl śmietany 30%
    4 żółtka
    1/3 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl kakao
    120 g czekolady gorzkiej

    bita śmietana:
    200 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru

    4 wafelki czekladowe
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem czekoladowy

Krem czekoladowy z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. krem:
    Kakao, mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder łączymy w małej misce dodając pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Resztę mleka oraz śmietanę podgrzewamy z cukrem waniliowy.
    Żółtka lekko rozmącamy i mieszamy z mieszanką z kakaową. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy 2,3 łyżki ciepłego mleka do mieszanki z kakao , a następnie przelewamy ją do mleka. Mieszamy i gotujemy chwilę,aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i wysypujemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aby czekolada się rozpuściła. Odstawiamy do studzenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wafelki siekamy.

    Krem czekoladowy przekładamy do pucharków, posypujemy wafelkami oraz dekorujemy bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować