1.Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę.
Cebulę kroimy na 4 części, czosnek obieramy z łupiny i kroimy każdy ząbek na pół. Papryczki chili kroimy w kostkę.
Do garna z gruby, dnem wkładamy pomidory, czosnek, cebulę i chili. Wsypujemy również oregano, bazylię i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu rozgotowania się pomidorów (ok 1 godz.).
Zostawić do przestudzenia na ok 2 godziny i następnie zblendować wszystko na jednolitą masę.
Przetrzeć przez drobne sitko, doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem i ponownie ok 30 minut gotować na małym ogniu aż keczup zgęstnieje. Powstały keczup przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 min.
Porady
Jeżeli wolimy keczup pikantniejszy to można dodać więcej chili
Komentarze