domowy keczup

5 (1 ocen)

  • 4 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

kiedy raz spróbujesz tego keczupu, to już nigdy więcej nie kupisz sklepowego

  • 4 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów np. Lima
    4 duże cebule
    1 główka czosnku
    Po 3 łyżeczki oregano, bazylii i tymianku
    Sól, pieprz , cukier
    2 małe papryczki chili
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy Dip

Domowy keczup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę.
    Cebulę kroimy na 4 części, czosnek obieramy z łupiny i kroimy każdy ząbek na pół. Papryczki chili kroimy w kostkę.
    Do garna z gruby, dnem wkładamy pomidory, czosnek, cebulę i chili. Wsypujemy również oregano, bazylię i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu rozgotowania się pomidorów (ok 1 godz.).
    Zostawić do przestudzenia na ok 2 godziny i następnie zblendować wszystko na jednolitą masę.
    Przetrzeć przez drobne sitko, doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem i ponownie ok 30 minut gotować na małym ogniu aż keczup zgęstnieje. Powstały keczup przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 min.

Porady

Jeżeli wolimy keczup pikantniejszy to można dodać więcej chili

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować