Keczup z dyni

  • wyświetlono: 3096 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głbęszy smak i kolor.

2018-06-09-16-53-32
  • 60min

Składniki

1 kg dyni (bez skórki i pestek)
3 cebule
6 papryk czerwonych
3 ząbki czosnku
2 koncentraty pomidorowe po 190 g
1/3 szkl octu 10%
100 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kminku

Sposób przygotowania przepisu:

Keczup z dyni

  • 1. Dynię szatkujemy na tarce. Papryki i cebule obieramy, rozdrabniamy w malakserze. Warzywa przekładamy do wysokiego garnka i zasypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Po kolejnych 20 minutach gotowania miksujemy powstałą masę. Gotowy keczup przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakitymianekpaprykacebulaczosnekoreganoDyniakeczupkminekocetprzetwory domowedomowy keczupkeczup z dyni

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KucharkaZBielska

Keczup z cukinii

Ten przepis dostała moja teściowa...

image-1txdq68

Dodane przez: aneczka1990

Keczup z cukinii

Śmiało można go wykorzystać jako...

keczup z cukinii

Dodane przez: klementynka

''keczup'' z cukinii

Oprócz tego że jest pyszny ma wiele...

keczup z gruszką

Dodane przez: doowa

Keczup z gruszką

Co roku robie keczup a tym razem...

keczup z cukinii i śliwek

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Keczup z cukinii i śliwek

Ma słodko- kwaśny smak z delikatną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE