Keczup domowy

4.5 (186 ocen)

Przepis wyciągnęłam z zeszytu babci, zrobiłam go z połowy porcji bo pomyślałam : a na co mi tyle keczupu? No i w efekcie mam 1 mały słoiczek - i to niepełny :-(

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
    0,5 kg cebuli
    250g cukru
    2/3 szklanki octu
    1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
    1 łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżka soli
    4 goździki
    1,5 łyżki musztardy
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    Szczypta chilli
    Szczypta czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keczup 1. Umyte pomidory kroimy na mniejsze części, cebulę kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i dusimy na małym ogniu ok. 1h aż będą się nadawały do przetarcia przez sito.

    Po przetarciu dodajemy ocet, cukier, musztardę i przyprawy, gotujemy przez 2-3h do zgęstnienia.

    Przekładamy do słoików.

    Smacznego!

Porady

Na pewno niebawem zrobię go więcej bo keczup wyszedł przepyszny, jedyne co zmienię to dodam mniej cukru bo jest ciut ciut za słodki. A może pokuszę się na dodanie większej ilości czosnku lub bazylii? Warto poeksperymentować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować