Domowy keczup

  • wyświetlono: 935 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Gdy raz spróbujesz domowego keczupu, nigdy więcej nie kupisz tego sklepowego. świetnie sprawdzi się również jako sos do makaronu

naKońcuJęzyka
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
3 czerwonych papryk
2 łyżki soli
300 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki chilli
200 g erytrytolu, ksylitolu może być cukier
0,5 szkl octu jabłkowego może być spirytusowy

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy keczup

  • 1. Cebulę, paprykę i cukinie kroimy na mniejsze kawałki i solimy. Odstawiamy na godzinę.
    Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka wraz z powstałym płynem i gotujemy 50 min., pod przykryciem na średnim gazie.
    Wystudzone warzywa miksujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy przyprawy, koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze około 15 min.
    Do wyparzonych słoików wlewamy gorący keczup i zakręcamy.
    Pasteryzujemy 15 min.

Porady

Jeśli warzywa po posoleniu puszczą mało wody musimy dolać w trakcie gotowania,by nie przypalić wywaru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

keczupsossos pomidorowyPrzetworysosybez cukrudomowa kuchniawiem co jemdomowy keczupprzecieryzdrowsza wersja

Komentarze

Podobne przepisy

ketchup z cukinii

Dodane przez: Moniczkuu

Keczup z cukinii

ketchup z cukinii jest pyszny i...

Keczup z cukinii

Dodane przez: przepisypiotra

Keczup z cukinii

Podstawą domowej spiżarni jest...

ogórki w keczupie

Dodane przez: majka190382

OGÓRKI W KECZUPIE

Niezwykle delikatne w smaku, z...

keczup

Dodane przez: Kasja1986

Keczup z żółtych pomidorów

Keczup z żółtych pomidorów robiłam...

KECZUP Z DYNI

Dodane przez: kasiunia860

KECZUP Z DYNI

Keczup z dyni jest świetnym zamiennikiem...

Dodane przez: karolajn149

Keczupowy keczup

Keczup doskonale nadaje się jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE