Kabaczek faszerowany mięsem mielonym

4.36 (162 ocen)

  • 60 min

Idealne danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:

  • duży kabaczek
    3/4 szklanki ugotowanego ryżu, kaszy lub kuskusu,
    350 g mielonego mięsa,
    marchewka,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka łyżek czerwonej fasoli,
    kilka łyżek kukurydzy,
    pęczek natki pietruszki lub kolendry,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, oregano, chili, tymianek

    300 g przecieru pomidorowego,
    ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
    mała cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
    sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek

    kilka łyżek startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.36 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pomidorowy: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać przecier, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Obrać kabaczka, przekroić na pół, wydrążyć środek. Mięso usmażyć z drobno posiekaną cebulą i startą na wiórki marchewką. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, doprawić. Dodać fasolę i kukurydzę oraz świeże zioła. Wymieszać całość z 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnić wydrążone kabaczki. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, ułożyć warzywa. Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości kabaczków). Pod koniec pieczenia posypać warzywa startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kabaczek Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować