duży kabaczek
3/4 szklanki ugotowanego ryżu, kaszy lub kuskusu,
350 g mielonego mięsa,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy,
pęczek natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, oregano, chili, tymianek
300 g przecieru pomidorowego,
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos pomidorowy: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać przecier, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Obrać kabaczka, przekroić na pół, wydrążyć środek. Mięso usmażyć z drobno posiekaną cebulą i startą na wiórki marchewką. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, doprawić. Dodać fasolę i kukurydzę oraz świeże zioła. Wymieszać całość z 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnić wydrążone kabaczki. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, ułożyć warzywa. Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości kabaczków). Pod koniec pieczenia posypać warzywa startym serem.
Komentarze