Domowy keczup

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Tylko robiąc ketchup samodzielnie mamy pewność co kryje w środku. Nie zawiera konserwantówi nadmiaru cukru, a smakiem możemy manewrować sami dodając ulubione przyprawy i zioła.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (lub gęsty przecier pomidorowy)
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki octu balsamicznego (koniecznie! ;p)
    1 łyżka oleju
    2-3 goździki
    liść laurowy
    suszona bazylia, oregano i suszona cebula
    szczypta soli
    pieprz
    cukier (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy keczup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tak przygotowany keczup, zostawiamy do zgęstnienia 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i ocet balsamiczny. Następnie dodać goździki, liść laurowy i mieszankę ziół. Całość dusić przez ok. 20-30 min, do czasu aż sos zrobi się gęsty.
  • gotowy keczup 2. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować blenderem (gdy używamy przecieru nie jest to konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować