Domowy keczup z cukinii

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Zdrowy domowy i bardzo smaczny keczup

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,60kg młodej cukinii
    80 dag cebuli
    2 ząbki czosnku
    600 gram koncentratu pomidorowego dobrej firmy
    1,5 szklanki octu 10%( szklanka ma poj. 250 ml)
    4 szklanki cukru
    100 gram soli
    2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 pełna łyżeczka papryki ostrej mielonej
    3 pełne łyżeczki curry
    1 pełna łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Domowy keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa zemleć w maszynce do mięsa, posolić, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Następnie przełożyć je do rondla z grubym dnem i gotować 40 minut. Po tym czasie warzywa zmiksować podręcznym blenderem, dodać cukier, czosnek, ocet i gotować mieszając 20 minut. Dodać koncentraty, doprawić pieprzem, curry, papryką i gotować jeszcze 10 minut. Przełożyć do słoików, najlepsze są małe, ale ja używam jakie mam.
    Pasteryzować 10 minut.
    Z tej porcji było 6 słoików o poj. 0,5 litra i 1 mały
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować