DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

BARDZO SMACZNY CHLEBEK Z DODATKIEM ZIAREN.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    500 g mąki żytniej
    7 g drożdży suchych 2 razy
    1 litr letniej wody
    1 szklanka otrąb żytnich
    1 szklanka słonecznika
    1 szklanka pestek z dyni
    1 szklanka siemienia lnianego lub len
    2 szczypty soli
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb żytni

Domowy chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąki ( pszenną i żytnią ), wlać wodę, dodać drożdże, otręby, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane, sól i cukier. Ciasto wyrobić. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem. W między czasie przygotować 2 foremki o wymiarach długość 30 cm, szerokość 10 cm. Nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą. Po wyrośnięciu przełożyć do foremek. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia. W między czasie nagrzać piekarnik do 180* C piec przez 1 godzinę. Ciasto namoczyć modą i posypać np. czarnuszką lub sezamem. Po upieczeniu wystudzić.

Porady

Przepis na 2 foremki. O wymiarach długość 30 cm, szerokość 10cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować