Domowy chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąki ( pszenną i żytnią ), wlać wodę, dodać drożdże, otręby, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane, sól i cukier. Ciasto wyrobić. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem. W między czasie przygotować 2 foremki o wymiarach długość 30 cm, szerokość 10 cm. Nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą. Po wyrośnięciu przełożyć do foremek. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia. W między czasie nagrzać piekarnik do 180* C piec przez 1 godzinę. Ciasto namoczyć modą i posypać np. czarnuszką lub sezamem. Po upieczeniu wystudzić.
Porady
Przepis na 2 foremki. O wymiarach długość 30 cm, szerokość 10cm.
Komentarze