Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego niż smak i zapach chleba przyrządzonego własnoręcznie. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać ( można łyżką wymieszać).

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej 650
    3/4 szkl. mąki żytniej 720
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    7 g ( opakowanie) drożdży instant
    2 szkl. ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wyrobić w misce. Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia . Po tym czasie przerobić- zagnieść raz jeszcze ciasto i przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i posypanego mąką. Przykryć ( można posypać sezamem, czarnuszką, kminkiem, płatkami górskimi...) i ponownie odstawić na 15-20 min. Piec w temp. 180 stopni C przez 1 h pod przykryciem. Wyłączyć piekarnik, zdjąć pokrywkę i 15 min zostawić by skórka się zrumieniła. Wyjąć chleb z naczynia na kratkę, posmarować wodą i przykryć ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować