Domowy chleb pszenno - żytni

4.14 (7 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chleb pszenno - żytni z mąki żytniej typu 2000 i mąki pszennej na drożdżach z chrupiąca skórką. Polecam zawsze się udaje.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej typu 2000
    25 g drożdży
    400 ml ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni Ciasta

Domowy chleb pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Drożdże powinny być wyjęte wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.

    2. Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i cukier.

    3. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie. Wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem.

    5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

    6. Wyrośnięte ciasto ponownie należy przemieszać i przełożyć do formy do pieczenia.

    7. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    8. Ciasto w formie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 45-60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować