Razowy chleb orkiszowo żytni z ziarnami

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Przepyszny i wartościowy chleb, którego zapach rozchodzi się po całym domu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ZACZYN:
    40 g drożdży świeżych
    0,5 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka cukru

    SKŁADNIKI:
    250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    250 g mąki żytniej razowej typ 2000
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka miodu wielokwiatowego
    1,5 szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oleju
    ORAZ:
    50 g otrąb gryczanych (lub owsianych)
    50 g sezamu
    10 łyżek siemienia lnianego (niezmielonego)
    10 łyżek nasion słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Razowy chleb orkiszowo żytni z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do tego olej.
  • 2. CIASTO WŁAŚCIWE: Mąki mieszamy z otrębami, ziarnami i solą.
  • 3. 1,5 szklanki wody podgrzewamy z miodem aż się rozpuści. Lekko przestudzoną wodą zalewamy ciasto. Dodajemy także zaczyn i przez 5 minut wyrabiamy ręcznie ciasto.
  • 4. Ciasto przekładamy do 1 lub 2 wysmarowanych tłuszczem keksówek i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (np. do szafki lub wyłączonego piekarnika).
  • 5. Chleby pieczemy około godziny w 200 stopniach (zależy od piekarnika). Po upieczeniu chleby z wierzchu smarujemy wodą, aby skórka była miękka (możemy użyć do tego celu zwilżonego pędzla lub spryskiwacza).
  • 6. Chleb kroimy po całkowitym ostudzeniu.

Porady

Jeżeli wolimy wyższy chleb z większą ilością ,,miękkiego w środku,, pieczemy go nieco dłużej niż godzinę w JEDNEJ keksówce. Jeżeli wolimy niższy chleb z większą ilością ,,chrupiącej skórki,, (taki jak mój na zdjęciu) pieczemy go w dwóch keksówkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować