Domowy chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowy chleb pszenno-żytni

  • 10 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki żytniej
    400 g mąki pszennej typ500
    200 g zakwasu (+3 g suchych drożdży)
    20 g siemienia lnianego
    20 g słonecznika
    1 łyżka soli
    400 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrywając ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej otrębami i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia , tym razem na godzinę.
    Chleb pieczemy w 220 stopniach przez 10 min, a potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować