Czarne ciasto ( stary przepis )

4.38 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Stare ciasto to dlatego że dawniej było pieczone w prodiżu.

Przepis mam od mamy ze starego zeszytu.

Inaczej piernik z dżemem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj
    18 łyżek* cukru pudru
    1 kostka margaryny ( 250 g )
    32 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    18 łyżek mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    250 g marmolady lub dżemu *

    KREM:
    1 szklanka cukru pudru*
    1 kostka margaryny ( 250 g )
    9 łyżek kwaśnego mleka
Wystaw ocenę:

4.38 (8 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Czarne ciasto ( stary przepis ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka z cukrem ucieramy, dodajemy roztopioną margarynę, następnie kakao wymieszane z mąką. Po utarciu dodajemy sodę rozmieszaną w mleku.
    Po dokładnym utarciu dodajemy marmoladę lub dżem, a następnie pianę ubitą z białek *. Wszystkie składniki dokładnie ucieramy. Przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25 / 38 cm.
    Piec przez 40 minut w 170*C .
  • 2. Masa:
    Cukier i margarynę ucieramy a następnie ucierając dodajemy mleko.

Porady

Szklanka ma u mnie 250 ml Ja do ciasta dałem powidła śliwkowe własnej roboty W przepisie użyłem łyżkę stołową Po upieczeniu ciasto można przekroić i dać dowolną masę. Oryginalny przepis jest do prodiża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować