Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Chlebek jest bardzo smaczny, ładnie wyrośnięty i posiada mocno chrupiącą skórkę. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki i za każdym razem mieć inną wersję chleba.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 13 x 26 cm)
    500g mąki żytniej (u mnie typ 720)
    250 ml ciepłej wody
    250 ml maślanki (*)
    50g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru (płaska)
    1 łyżka soli
    Dodatkowo u mnie:
    5 łyżek czarnego sezamu
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1/2 łyżki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki oraz ciepłą wodą.
    Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10 minut, aby odrobinę podrosła.
    Mąkę należy połączyć z solą oraz wszystkimi dodatkami i wlać jogurt z zaczynem.
    Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej (!) łyżki i przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch chleba można dodatkowo posypać dowolnymi dodatkami.
    (Użyłam czarnego sezamu.)
    Następnie chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
    Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.

Porady

(*) Można też użyć kefiru lub jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować