Chlebek jest bardzo smaczny, ładnie wyrośnięty i posiada mocno chrupiącą skórkę. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki i za każdym razem mieć inną wersję chleba.
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Składniki:
(Forma o wymiarach 13 x 26 cm)
500g mąki żytniej (u mnie typ 720)
250 ml ciepłej wody
250 ml maślanki (*)
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżka soli
Dodatkowo u mnie:
5 łyżek czarnego sezamu
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżki czosnku granulowanego
Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki oraz ciepłą wodą.
Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10 minut, aby odrobinę podrosła.
Mąkę należy połączyć z solą oraz wszystkimi dodatkami i wlać jogurt z zaczynem.
Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej (!) łyżki i przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch chleba można dodatkowo posypać dowolnymi dodatkami.
(Użyłam czarnego sezamu.)
Następnie chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.
Porady
(*) Można też użyć kefiru lub jogurtu naturalnego.
Komentarze