Chleb pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: do miski pokruszyć drożdże, zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki pszennej tortowej i łyżeczkę cukru. Całość wymieszać do rozpuszczenia drożdży, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałą mąkę pszenną tortową, całą mąkę żytnią i chlebową, sól, po łyżce pestek słonecznika i dyni oraz olej i pozostałą letnią wodę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk (w razie konieczności podsypać mąką ). Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na min.60 min.(do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość).
3.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki o wym.12/35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić jeszcze na 15 min. Następnie wierzch chleba posmarować ciepłą wodą i posypać pozostałymi pestkami. Chleb piec 30 minut w 200 st., wyciągnąć z blaszki i piec jeszcze ok.10 minut na kratce piekarnikowej, żeby ładnie podpiekł się z każdej strony.
Komentarze