Chleb pszenno - żytni

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką, wspaniale smakuje jeszcze ciepły posmarowany samym masłem :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży 
    250 g mąki żytniej
    300 g mąki pszennej chlebowej
    150 g mąki pszennej tortowej
    300 ml wody przegotowanej
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki pestek słonecznika
    2 łyżki pestek dyni
    3 -4 łyżki oleju
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Chleb pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: do miski pokruszyć drożdże, zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki pszennej tortowej i łyżeczkę cukru. Całość wymieszać do rozpuszczenia drożdży, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałą mąkę pszenną tortową, całą mąkę żytnią i chlebową, sól, po łyżce pestek słonecznika i dyni oraz olej i pozostałą letnią wodę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk (w razie konieczności podsypać mąką ). Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na min.60 min.(do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • Chleb pszenno - żytni 3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki o wym.12/35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić jeszcze na 15 min. Następnie wierzch chleba posmarować ciepłą wodą i posypać pozostałymi pestkami. Chleb piec 30 minut w 200 st., wyciągnąć z blaszki i piec jeszcze ok.10 minut na kratce piekarnikowej, żeby ładnie podpiekł się z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować