REKLAMA

Chleb pszenno - żytni

wyświetlono: 221 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką, wspaniale smakuje jeszcze ciepły posmarowany samym masłem :)

opublikowany: 27.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży 
    250 g mąki żytniej
    300 g mąki pszennej chlebowej
    150 g mąki pszennej tortowej
    300 ml wody przegotowanej
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki pestek słonecznika
    2 łyżki pestek dyni
    3 -4 łyżki oleju
    2 płaskie łyżeczki soli
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: do miski pokruszyć drożdże, zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki pszennej tortowej i łyżeczkę cukru. Całość wymieszać do rozpuszczenia drożdży, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałą mąkę pszenną tortową, całą mąkę żytnią i chlebową, sól, po łyżce pestek słonecznika i dyni oraz olej i pozostałą letnią wodę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk (w razie konieczności podsypać mąką ). Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na min.60 min.(do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • Chleb pszenno - żytni 3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki o wym.12/35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić jeszcze na 15 min. Następnie wierzch chleba posmarować ciepłą wodą i posypać pozostałymi pestkami. Chleb piec 30 minut w 200 st., wyciągnąć z blaszki i piec jeszcze ok.10 minut na kratce piekarnikowej, żeby ładnie podpiekł się z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kuchenny świat

Chleb pszenno - żytni

Zapraszam na pyszny chlebek. Przygotowany z dodatkiem puree dyniowego i czarnuszki. Polecam do kanapek.

kategoria: Pieczywo chleb puree opublikowany: 23.01.2019 | wyświetlono: 194 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: kuchenny świat

Chleb pszenno - żytni z automatu

Pyszny chlebek pieczony w automacie. Chleb najlepiej smakuje z domowym masełkiem. Polecam.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 28.01.2018 | wyświetlono: 849 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE