Aromatyczna, pachnąca przyprawami pieczona szynka to moja propozycja domowej, świątecznej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,3 kg szynki - myszki
Solanka do peklowania:
1 l wody
70g peklosól
2 łyżki maggi
6 liści laurowych
20 ziarenek jałowca
16 ziarenek kolorowego pieprzu
10 ziela angielskiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
Domowa pieczona szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Solanka:
Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, jałowiec, kolorowy pieprz, ziele angielskie, zioła prowansalskie, majeranek, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.
2.Do gotowej solanki włożyć szynkę, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynkę codziennie obracać aby równo się zapeklowała.
3.Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki, natrzeć majerankiem, przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.
4.Szynkę włożyć do rękawa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjąć z rękawa i piec jeszcze około 15-20 minut w temperaturze 200stopni aby skórka szynki się zrumieniła.
5.Po tym czasie szynkę pozostawić do wystudzenia i zdjąć siatkę.
Komentarze