Szynka domowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Nakłuwam grubym widelcem w kilkudziesięciu miejscach. W garnku zagotowuje około 2 litrów wody z czosnkiem, zielem i listkami. Studzę. Gdy osiągnie pokojową temperaturę wsypuję sól. Szynkę wkładam do wody, przykrywam talerzykiem, tak aby cała była zanurzona. Wstawiam do lodówki na około 5 dni. Raz dziennie sprawdzam czy ładnie pachnie, przekładam na drugą stronę i znowu zatapiam.
2.Szynkę wyjmuję, płuczę pod bieżącą wodą. Kładę na kratce i pozwalam jej przeschnąć przez 30 minut. Po tym czasie nacieram ją dokładnie przyprawami. Następnie wkładam szynkę do szynkowara i parzę w temperaturze ok. 80 stopni C przez 2 godziny. Szynka domowa z szynkowara jest gotowa do podania.
Komentarze