PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szynka domowa z szynkowarahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/34/e2b880b9182c237aa6969db140986abed13c2ba3.jpeg23224128http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szynka-domowa-z-szynkowara-1
1 kg szynki
2 płaskie łyżeczki soli peklowej
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
6 kółek ziela angielskiego
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
Sposób przygotowania przepisu:
Szynka domowa z szynkowara
1.
Szynkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Nakłuwam grubym widelcem w kilkudziesięciu miejscach. W garnku zagotowuje około 2 litrów wody z czosnkiem, zielem i listkami. Studzę. Gdy osiągnie pokojową temperaturę wsypuję sól. Szynkę wkładam do wody, przykrywam talerzykiem, tak aby cała była zanurzona. Wstawiam do lodówki na około 5 dni. Raz dziennie sprawdzam czy ładnie pachnie, przekładam na drugą stronę i znowu zatapiam.
2.
Szynkę wyjmuję, płuczę pod bieżącą wodą. Kładę na kratce i pozwalam jej przeschnąć przez 30 minut. Po tym czasie nacieram ją dokładnie przyprawami. Następnie wkładam szynkę do szynkowara i parzę w temperaturze ok. 80 stopni C przez 2 godziny. Szynka domowa z szynkowara jest gotowa do podania.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze