Szynka domowa z szynkowara

4.31 (224 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szynka domowa z szynkowara to wędlina, w sam raz na śniadanie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg szynki
    2 płaskie łyżeczki soli peklowej
    3 ząbki czosnku
    3 listki laurowe
    6 kółek ziela angielskiego
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
Wystaw ocenę:

4.31 (224 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka domowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Nakłuwam grubym widelcem w kilkudziesięciu miejscach. W garnku zagotowuje około 2 litrów wody z czosnkiem, zielem i listkami. Studzę. Gdy osiągnie pokojową temperaturę wsypuję sól. Szynkę wkładam do wody, przykrywam talerzykiem, tak aby cała była zanurzona. Wstawiam do lodówki na około 5 dni. Raz dziennie sprawdzam czy ładnie pachnie, przekładam na drugą stronę i znowu zatapiam.
  • 2. Szynkę wyjmuję, płuczę pod bieżącą wodą. Kładę na kratce i pozwalam jej przeschnąć przez 30 minut. Po tym czasie nacieram ją dokładnie przyprawami. Następnie wkładam szynkę do szynkowara i parzę w temperaturze ok. 80 stopni C przez 2 godziny. Szynka domowa z szynkowara jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować