Pieczona szynka (domowa wędlina)

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szynka pieczona z przyprawami na kanapkę - pyszna domowa wędlina pachnąca wędzoną papryką, suszonymi pomidorami i majerankiem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1500-1700 g szynki,
    3 łyżki oleju z pomidorami i bazylią,
    łyżka suszonych pomidorów *np. z oliwkami,
    łyżeczka słodkiej wędzonej papryczki w proszku,
    łyżka majeranku,
    łyżeczka soli,
    pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Pieczona szynka (domowa wędlina) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy mieszamy z olejem. Z szynki wykrawamy nadmiar tłuszczu. Wiążemy sznurkiem, aby była bardziej zwięzła. Wcieramy przyprawy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc.
    Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę 30-35 minut.
    Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, zanim zaczniemy kroić.
    Najlepiej jest pokroić już całkowicie wystudzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować