Kiełbasa szynkowa

4.92 (178 ocen)

Kiełbasa szynkowa smakuje dużo lepiej niż ze sklep, jest naturalna bez konserwantów. Długo zachowuje świeżość, takie wędliny smakują najlepiej.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa z szynki

    1 łyżeczka pektosoli

    2 łyżeczki soli

    1 łyżeczka miodu

    0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

    1 płaska łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

    4 łyżeczki żelatyny

    1 żabek czosnku

    0,5 szklanki wody zimnej

    Osłonka termokurczliwa
Wystaw ocenę:

4.92 (178 ocen)

Kiełbasa szynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Połowę mięsa kroimy w kostkę 1x1 cm., pozostałą część mielimy w maszynce na sitku o szerokości 8 mm.
  • przyprawy 2. Dodajemy zmieloną kolendrę, pieprz ziołowy , żelatynę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W wodzie rozpuszczamy sól, pektosól oraz miód, dodajemy do mięsa. Wszystko wyrabiamy do momentu aż mięso stanie się kleiste.
  • kiełbaski 3. Osłonki przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka minut żeby zmiękły. Osuszamy i wypełniamy mięsem dość ścisło, końce związujemy ścisło sznurkiem. Wstawiamy na 24 godziny do lodówki, kiełbasy przekładamy do garnka zalewamy zimną wodą. Parzymy w temperaturze 75 stopni przez około 1,5 godziny. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia i wkładamy do lodówki żeby się mocno schłodziły.

Porady

Kroimy mocno schłodzoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować