Ciasto z orzechami włoskimi i kremem kajmakowym

4.36 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto zawsze cieszy się dużym powodzenie wśród domowników i gości. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •500 g mąki pszennej
    •1 szkl. cukru
    •200 g masła
    •3 jajka
    •2 łyżki miodu lipowego
    •2 łyżeczki sody
    •2 łyżki mleka


    •300 g orzechów włoskich
    •1/2 szkl. cukru
    •120 g masła
    •2 łyżki miodu lipowego


    •puszka kajmaku ok. 400 g
    •200g masła roślinnego
    •słoiczek domowych powideł ok. 300 g
Wystaw ocenę:

4.36 (194 ocen)

Ciasto z orzechami włoskimi i kremem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa - masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i orzechy pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem usmażyć.
    Masło pokroić w płatki i pomieszać z mąką. Dodać cukier, jajka, miód, sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować jeden placek do wielkości blaszki i upiec -180 stopni ok 30 min. Rozwałkować drugi placek i na niego wyłożyć masę orzechową z rondelka ( może być gorąca ) i tak samo upiec - 180 stopni ok. 30 min.

    Masło roślinne utrzeć dodając masę kajmakową.

    Gładki placek posmarować powidłami i wyłożyć na powidła krem kajmakowy. Przykryć plackiem z orzechami. Docisnąć.

    Ciasto najlepsze jest jak poleżakuje ok 24 godz.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować