Pastelowe ciasto

0 (0 ocen)

Proste ciasto ucierane z jabłkami oraz budyniem z galaretką. Nazwa inspirowana delikatną, pastelową barwą masy. Atrakcyjny kolor sprawia, że ciasto zachwyca swoją prostotą.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    150 g miękkiego masła lub margaryny
    2/3 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 L mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    2 opakowania galaretki miętowo - jabłkowej (na 1/2 L wody każde)

    Dodatkowo:
    1 mały słoik (o poj. ok. 0,3 L) jabłek smażonych z cukrem, dżemu jabłkowego lub marmolady jabłkowwej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pastelowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pastelowe ciasto 1. Składniki przeznaczone na ciasto dokładnie utrzeć. Masę przełożyć do formy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pastelowe ciasto 2. Piec 45 min (180 st. C). Ciasto całkowicie wystudzić.
  • Pastelowe ciasto 3. Następnie wierzch posmarować jabłkami, dżemem lub marmoladą.
  • Pastelowe ciasto 4. Na masę mleko wymieszać z oba opakowaniami budyniu. Mieszając, zagotować. Zdjąć z gazu i od razu wsypać proszek z obu opakowań galaretki. Dokładnie wymieszać.
  • Pastelowe ciasto 5. Gdy tak przygotowana masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na jabłka. Ciasto włożyć o lodówki, by całkowicie się zestaliło.

Porady

Z tego rodzaju ciastem można do woli manewrować kolorami galaretki, dobierając smakowo pasujące przetwory owocowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować