Ciasto Pastelowe

  • wyświetlono: 2793 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 2

Ciasto zdecydowanie mnie zaskoczyło i jest niewątpliwie odkryciem mijającego już roku. W święta cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród gości. Przyciągało uwagę nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem. Przepis nie co zmodyfikowany, ale chyba nie zaważyło to na jego wyglądzie ani smaku.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Biszkopt różowy:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 kisiel malinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 kisiel żółty
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
5 białek
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek (zważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
1 łyżka masła
2 galaretki zielone
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pastelowe

  • 1. Biszkopt różowy:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 170'C.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 170'C.
  • 3. Ciasto kokosowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180'C przez 15 minut.
  • 4. Masa jabłkowa:
    Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników.
  • 5. Bita śmietana:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę.
    Przełożenie ciasta:
    Na biszkopt różowy wykładamy jeszcze ciepłe jabłka ,przykrywamy żółtym biszkoptem, wykładamy bitą śmietanę i przykrywamy ciastem kokosowym. Wierzch dowolnie dekorujemy.
    Przepis pochodzi z książki: Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoWielkanocboże narodzeniekolorowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE