Pastelowe ciasto

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i tak wiosennie wyglądające ciacho.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    7 pełnych łyżek cukru
    8 pełnych łyżek mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina barwnika zielonego i czerwonego
    dodatkowo:
    galaretka agrestowa
    galaretka wiśniowa
    600 ml śmietany 30 % ( 2 pojemniki po 300 ml każdy )
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Pastelowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe ciasto 1. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto dzielimy na 3 części, jedna bez niczego do drugiej dodajemy barwnik zielony a do trzeciej barwnik czerwony. Na dużą prostokątną blaszkę, u mnie o wymiarach 24 cm na 37 cm, wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto białe a na nie łyżką ciasto zielone i na koniec ciasto czerwone. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 170 stopniach.
    Każdą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku oddzielnie w takiej ilości jaka jest na opakowaniu. Biszkopt po upieczeniu kroimy w poprzek na dwie części.
    Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
    Gdy nasze galaretki lekko tężeją to ubijamy 300 ml śmietanki tj. jeden pojemniczek z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec wlewamy połowę naszej żelatyny. Gotową śmietanę wykładamy na dolną część biszkoptu. Masę z bitej śmietany wygładziłam łopatką z trójkątnymi zębami i tak powstały takie fale, Na to wykładamy tężejącą zieloną galaretkę, wstawiamy do zamrażalki by szybciej zastygło. Potem galaretkę czerwoną i znów do zamrażalki.
    Pozostałą żelatynę jak nam za szybko tężeje możemy wstawić do pojemniczka z ciepłą wodą.
    I na koniec ostatni pojemnik ze śmietaną ubijamy z cukrem pudrem i żelatyną, wykładamy na galaretki przykrywamy biszkoptem.
    Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

Porady

Możemy dodać po dwie galaretki każdego koloru, wtedy warstwy galaretek będą bardziej widoczne. Ja dałam tylko po jednej galaretce każdego koloru więc jest słabo widać warstwy. By ciasto jeszcze ładniej wyglądało możemy na każdą część biszkoptu nałożyć masę śmietanową, zrobić łopatką ząbki i wyłożyć galaretkę czerwoną na jednej części. Natomiast zieloną wyłożyć na drugą część, a następnie jedną częścią przykryć drugą część jak już galaretki zastygną. Wtedy będziemy mieć ząbki po obu stronach warstwy śmietanowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować