Pastelowe ciasto

  • wyświetlono: 4021 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 1

Proste, smaczne i tak wiosennie wyglądające ciacho.

gogusia
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 80min

Składniki

biszkopt:
5 jajek
7 pełnych łyżek cukru
8 pełnych łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina barwnika zielonego i czerwonego
dodatkowo:
galaretka agrestowa
galaretka wiśniowa
600 ml śmietany 30 % ( 2 pojemniki po 300 ml każdy )
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Pastelowe ciasto

  • surowe ciasto1. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto dzielimy na 3 części, jedna bez niczego do drugiej dodajemy barwnik zielony a do trzeciej barwnik czerwony. Na dużą prostokątną blaszkę, u mnie o wymiarach 24 cm na 37 cm, wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto białe a na nie łyżką ciasto zielone i na koniec ciasto czerwone. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 170 stopniach.
    Każdą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku oddzielnie w takiej ilości jaka jest na opakowaniu. Biszkopt po upieczeniu kroimy w poprzek na dwie części.
    Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
    Gdy nasze galaretki lekko tężeją to ubijamy 300 ml śmietanki tj. jeden pojemniczek z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec wlewamy połowę naszej żelatyny. Gotową śmietanę wykładamy na dolną część biszkoptu. Masę z bitej śmietany wygładziłam łopatką z trójkątnymi zębami i tak powstały takie fale, Na to wykładamy tężejącą zieloną galaretkę, wstawiamy do zamrażalki by szybciej zastygło. Potem galaretkę czerwoną i znów do zamrażalki.
    Pozostałą żelatynę jak nam za szybko tężeje możemy wstawić do pojemniczka z ciepłą wodą.
    I na koniec ostatni pojemnik ze śmietaną ubijamy z cukrem pudrem i żelatyną, wykładamy na galaretki przykrywamy biszkoptem.
    Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
PP_08-2015

Porady

Możemy dodać po dwie galaretki każdego koloru, wtedy warstwy galaretek będą bardziej widoczne. Ja dałam tylko po jednej galaretce każdego koloru więc jest słabo widać warstwy.
By ciasto jeszcze ładniej wyglądało możemy na każdą część biszkoptu nałożyć masę śmietanową, zrobić łopatką ząbki i wyłożyć galaretkę czerwoną na jednej części. Natomiast zieloną wyłożyć na drugą część, a następnie jedną częścią przykryć drugą część jak już galaretki zastygną. Wtedy będziemy mieć ząbki po obu stronach warstwy śmietanowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptbita śmietanagalaretki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE