Ciasto makowe ze śmietaną i piwną galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciekawy smak ciasta,który idealnie pasuje na świąteczny stół lub imprezę sylwestrową

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 jaj
    3/4 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
    Pół szklanki suchego maku
    2 duże śmietany 18 %
    Opakowanie rurek biało czarnych z kremem
    1 litr piwa grejpfrutowego
    3 galaretki krystaliczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Ciasto makowe ze śmietaną i piwną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy obie mąki i mak. Mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut. Jeszcze gorące przecinamy na 2 blaty. Ne jeden wykładamy obie śmietany, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy i odstawiamy do wystudzenia. Piwo podgrzewamy, wsypujemy do niego suche galaretki. Mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy aż Masa zacznie tężeć. Na wierzchu ciasta układamy rurki. Całość zalewamy tężejącą piwną galaretką.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi smaku piwa,galaretkę można rozpuścić w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Śmietana 18% Piwo Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto makowe z galaretką i brzoskwiniami

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto makowe z galaretką i brzoskwiniami

Krystyna32 Pyszne ciasto. Polecam przepis. 45 min

To może cię zainteresować