Ciasto makowe ze śmietaną i piwną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy obie mąki i mak. Mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut. Jeszcze gorące przecinamy na 2 blaty. Ne jeden wykładamy obie śmietany, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy i odstawiamy do wystudzenia. Piwo podgrzewamy, wsypujemy do niego suche galaretki. Mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy aż Masa zacznie tężeć. Na wierzchu ciasta układamy rurki. Całość zalewamy tężejącą piwną galaretką.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi smaku piwa,galaretkę można rozpuścić w wodzie.
Komentarze