Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto makowe z masa kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    8 białek
    3/4 szklanki cukru
    10 dkg margaryny
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    3/4 szklanki maku suchego
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    10 dkg wiórków kokosowych
    1 żółtko
    25 dkg margaryny

    Masa wiśniowa:
    2 galaretki wiśniowe
    3 szklanki wody
    1 szklanka wiśni drylowanych

    Dodatkowo:
    5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ciasto makowe z galaretką i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto makowe: margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie mąki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.
  • 4. Masa wiśniowa: galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy.

    Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.
  • 5. Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Mak Masa kokosowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować