Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

  • wyświetlono: 741 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto makowe z masa kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak.

15608573_10209994744458189_1327075467_o
  • 18 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto makowe:
8 białek
3/4 szklanki cukru
10 dkg margaryny
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki maku suchego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
10 dkg wiórków kokosowych
1 żółtko
25 dkg margaryny

Masa wiśniowa:
2 galaretki wiśniowe
3 szklanki wody
1 szklanka wiśni drylowanych

Dodatkowo:
5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

  • 1. Robimy ciasto makowe: margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie mąki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.
  • 4. Masa wiśniowa: galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy.

    Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.
  • 5. Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabiszkoptmasa kokosowamakciasto makoweWiśnieCiasto z galaretkąciasto do kawyciasto z masą

Komentarze

Podobne przepisy

Najlepsza rolada bezowa

Dodane przez: 2milutka

Rolada bezowa z wiśniami i galaretką

Rolada bezowa nie jest wypiekiem...

Torcik makowy z kajmakiem i wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Torcik makowy z kajmakiem i wiśniami

Pyszne połączenie wielu smaków:...

MAKOWA PANIENKA

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto makowe z malinami i kremem - Makowa...

Znacie ciasto Makowa Panienka?...

makowa panienka

Dodane przez: gnomcio

Makowa panienka z wiśniami

Cudowne połączenie puszystego biszkoptu...

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

Ciasto z wiśniami i nutellą

Dodane przez: marta_gotuje

Ciasto z wiśniami i nutellą

Przepyszne ciasto na spodzie z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE